Usein ihmiset yhdistävät rastafari-uskonnon lähinnä vain dreadlocks-hiuksiin, Jamaikaan, kannabiksen käyttöön ja reggae-musiikkiin. Nämä kaikki asiat liittyvätkin rastafarismiin, mutta tämän uskonnon muu sisältö on monille tuntemattomampaa. Useinhan uskontojen mahdolliset ulkoiset piirteet on paljon helpompi tunnistaa kuin uskontoihin liittyvät tavat ja rituualit, joiden havannointi vaatii enemmän tarkkaavaisuutta ja aikaa.
Rastahiukset liittyvät rastafarismiin, mutta eivät aina
Ei ole mikään ihme, jos rastafarismin uskonnon sisältö on useimmille melko tuntematonta, koska koko maailmassa on arvioitu olevan enintään noin miljoona rastafaria. Rastahiuksia eli dreadlockseja löytyy paljon useampien ihmisten päistä, joten ne eivät toimi millään tavoin rastafari-uskontoa noudattavien ihmisten tunnistamisen apuna.
Rastafarinaiset usein peittävät hiuksensa huivista kietaistulla turbaanilla, joten heidän mahdollisia dreadlockseja ei silloin edes näy. Rastafareilla on usein dreadlocksit siitä syystä, että hiusten leikkaaminen olisi ihmisen luonnolliseen olomuotoon puuttumista ja rastafarit pyrkivät luonnollisuuteen. Etenkin karkeita hiuslaatuja on usein helpompi pitää pitkinä, jos ne muokkaa rastoiksi sen sijaan, että ne takkuuntuisivat vapaina hulmutessaan. Myös raamatusta voi löytää kohtia, joihin hiusten leikkaamattomuus voi perustua.
Rastahiukset voivat olla myös protesti länsimaista kauneuskäsitystä kohtaan. Rastafarismiin on Leonard Barretin tutkimusten mukaan kuulunut käsitys siitä, että mustat ihmiset ovat valkoisia ylempiarvoisia ja mustat olivat valkoisten ahtaalle ajamaa muinaisen Israelin valittua kansaa. Siksi rastafarit ovat yrittäneet löytää omaa kulttuuriaan, joka selkeästi eroaisi valkoisen ylivallan kulttuurista.
Kristinusko liittyy rastafarismiin
Rastafarismi on sekoitus monista uskonnoista, eikä sillä ole omaa virallista teologiaansa. Rastafarismi on syntynyt Jamaikalla 1930-luvulla ja siellä kansanuskonnot olivat tärkeä osa elämää ja siten ne sekoittuivat myös rastafarismiin. Koska rastafarismi perustuu afrikkalaisuuteen, sekoittuu siihen myös afrikkalaisia perimätapoja. Myös raamatun opit ovat hyvin tärkeitä rastafarismissa ja siinä mielessä se on kristitty uskonto.
Jamaikalaisille rastafareille Jamaika on Babylon eli huono paikka ja Afrikan Etiopia on Siion, jonne rastafarit haluaisivat paluumuuttaa. Jotkut ovat kautta rastafarismin olemassaolon niin tehneetkin, mutta syystä tai toisesta useimmilla rastoilla on paluumuutto jäänyt tekemättä. Etiopia ei ole rastafarimaa, vaan sen sijaan valtauskonto siellä on kristillinen ortodoksisuus ja sen orientaalinen muoto. Myös rastafarien jumala Haile Selassie eli entinen Etiopian keisari oli kristillisortodoksi eikä rastafari.
Rastafareja löytyy kaikista maailman suurimmista asutuskeskittymistä ja heitä on myös Afrikan maissa sekä esimerkiksi Japanissa. Etiopiassa heillä on Shashamanen yhteisö, joka elää melko erillään etiopialaisesta kulttuurista. Jamaikallakin jotkut rastat elävät omissa yhteisöissään, kuten Bobo Shanti. Jamaikalaisista vain noin viiden prosentin on arvioitu olevan rastafareja, joten valtauskonnosta siinä ei ole sielläkään kysymys.
Parhaiten rastafarismiin pääsee tutustumaan matkustamalla Jamaikalle, josta rastafarismi on syntyisin. Suomesta ei ole suoria lentoja Jamaikalle, mutta eivät matkat sinne ole kuitenkaan mahdottoman pitkät. Nopeimmillaan Jamaikan pääkaupunkiin Kingstoniin pääsee alle 16 tunnin lennoilla, joilla on vain yksi parin tunnin pituinen vaihto Lontoossa. Halvimmillaan edestakaiset lennot Kingstoniin voi saada alle 800 eurolla, mutta silloin pitää varautua matkustamaan yli vuorokauden ajan suuntaansa. Jos haluaa lyhyemmät lennot, täytyy budjetoida matkaan enemmän. Matkabudjettia voi tilapäisesti kasvattaa ottamalla lentoihin lainaa https://www.freedomrahoitus.fi/ -sivustolta. Kannattaa myös käyttää lentovertailusivustoja halvimpien lentojen löytämiseksi.